Safranbolu 

Safranbolu Ankara’nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz’in 90 km güneyindedir. Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesi olan Safranbolu, Karabük ilçe merkezinin 8 km kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin tarihi eski çağlara kadar dayanmaktadır. Homeros’un İlyada destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer almaktadır ve bilinen tarihi ise MÖ 3000 yılında kadar gitmektedir.  Safronbolu şehri Selçuklular tarafından fethedildiğinde ismi Dadibra’dır.

Safranbolu Osmanlı Devleti zamanında 17. Yüzyıl. İstanbul- Sinop kervan yolu üzerinde konaklama merkezi olması sebebiyle kültürel ve ekonomik olarak en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu zamanlarda da Osmanlı zamanında Safranboluya büyük eserler ve yatırımlar yapılmıştır. Peki bu tarihi kentin gezilecek yerleri nerelerdir? Safronbolu’da nereleri gezmeliyiz. Bu tür sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

1.Safranbolu Evleri

Safranboluyu gezmeye gelen insanların ilk aklına gelen mekan Safranbolu evleridir. Safranbolu evleri 18-20. Yüzyıl arasında tarihlenen her biri zevkli sanat yapıları ile donatılmış 2 binden fazla geleneksel ev yer almaktadır. Engebeli arazide birbirlerinin önünnü kapatmadan yerleştirilen Safranbolu evleri görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.

2.Cinci Hanı ve Hamamı

Safranbolu’nun en kıymetli yapıları arasında bulunan Cinci Hanı görülmeye değer. Eski çarşının içinde yer alan han da keyifli vakit geçirmek mümkün. Günümüzde otel, kafe ve etkinlik merkezi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir.

3.Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi geçmiş dönemlerde hükümet konağı olarak kullanılmaktaydı. Safranbolu’ya ait tarihi belgeler, eşyalar buradan sergilenmekte. 1797 yılında yaptırılan Hükümet Konağının bahçesin Anadolu tarihinin ilk saat kulesi yer almakta. Ziyaretçilerin sıkça geldiği Safranbolu Kent Tarihi Müzesi görmeye değer yerler arasında.

4.Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi, Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında Kentsel Sit olarak koruma altına alınmıştır. Gezi evi, 3 katı dağılmış mimari yapısı ile 7 odası ve bahçesi ile görülmesi gereken yapılar arasında. Kaymakamlar Gezi Evi ziyaret saatleri 09.00- 17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 

5.Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’yu yüksekten görmek için ziyaret etmeniz gereken bir   tepe. Safranbolu’yu gezdikten sonra ya da Safranbolu’ya ilk gidişinizde ziyaret edebilirsiniz. Tepe’de bulunan kafeterya ile çayınızı veya kahvenizi yudumlarken diğer yandan da kentin seyrinin keyfini sürebilirsiniz. 

6.Yörük Köyü

Karabük ve Safranbolu arasında yer alan küçük bir Safranbolu olarak nitelendirilebilir. Yıkılmaya yüz tutan tarihi yapısı ve kültürel örtüsüyle gezip görülmesi gereken yerler arasında

7.Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu, bir ucu Tokatlı Köyüne diğer ucu Eski çarşıya kadar uzanmakta. Nehir boyunca uzanan tertemiz havası ile birlikte keyifli ve stres atmak için güzel bir mekan

8.Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu’nu en iyi seyredeceğiniz noktada yer alan Kristal teras Türkiye’de bir ilki temsil etmektedir. Tabanı kırılmaz camla yapılmış ve 75 ağırlığa kadar yük taşıyabiliyor. Uçurumda yeralan terasın üzerine çıktığınızda nefesleri kesen bir manzara ayaklarınızın altında. Kristal Teras haftanın 7 günü ziyarete açık.

9.İncekaya Su Kemeri

İncekaya su kemeri 6 kemerden oluşan 116 metre uzunluğunda bulunan oldukça heybetli bir yapıya sahip. Sadrazam İzzet Paşa tarafından Safranbolu’ya su getirmek için yaptırılmış.

Safranbolu’da Ne Yenir?

Safranbolu’yu gezip yorulanların yemek molası verme vakti geldi. Safranbolu’da yenilecek yemekleri sizler için sıraladık.

  1. Peruhi
  2. Bükme
  3. Bağlar Gazozu
  4. Safranlı Lokum
  5. Su Simidi
  6. Meşhur Safranbolu Ev Baklavası

 

Leave a comment