Bursa Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri olarak kayıtlara geçmektedir. 2021 yılı ile 3.139.744 nüfusa sahiptir. 2016 yılında Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya’da 28 Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Bursa genel anlamıyla doğal ve tarihsel zenginlikleri ile de oldukça önem taşıyan bir konumdadır. Osmanlı Devletinin ilk başkenti Bursa’dır. Peki Bursa’da nereleri gezmeliyiz? Bursa’da gezi için kaç gün ayrılmalıdır? Bursa’da Ne Yemeliyim? Bu tür sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bursa’da gezi için kaç gün ayrılmalıdır?
Bursa tarih bir şehirdir. Gezilecek ve yemek yenilecek bir çok yerden oluşmaktadır. Bursayı doya doya gezmek için ortalama 2-3 ayrılabilir.
Bursa Merkezde Gezilecek Yerler
- Koza Han
- Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
- Karagöz Müzesi
- Soğanlı Botanik Parkı
- Bursa Ulu Cami
- Yeşil Cami
- Yeşil Türbe
- Muradiye Külliyesi
- Emir Sultan Cami
- Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
- Kapalı Çarşı
- Irgandı Köprüsü
- Tophane Saat Kulesi
- Hisar Kapısı
Bursa’nın Tarihi Yerleri
1- Ulu Camii
Bursa denildiğinde akıllara ilk gelen yer Bursa Ulu Camii’dir. Evliya Çelebi’nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofya’sı” olarak nitelendirilmiştir. Caminin ortasında yer alan 18 köşeli şadırvanı da oldukça büyük öneme sahiptir. Bursa merkezde tarihi yapıyı gezme vaktiniz varsa Bursa Ulu Camii’den başlayabilirsiniz.
2- Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
Bursa’nın olmazsa olmazları arasında yer alan Yeşil Camii’de Osmanlı döneminden ayakta kalan örneklerden en önemlilerinden birisidir. Çini kaplamaları ve dikkat çeken yapısı ile ziyaretçilerini büyüleyen bir havası vardır.1424 yılında yapımı tamamlanan oldukça eski bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır.
3- Muradiye Külliyesi
Muradiye Külliyesi bulunduğu semte ismini veren 1425 yılın 2. Murad tarafından yapım emri verilmiş ve yapımı bir yıl süren önemli eserlerden biridir. Külliye içerisinde hamam ve medrese gibi oluşumlara da yer verilmiştir.
4- Emir Sultan Camii ve Külliyesi
Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan Camii Yıldırım Bayeid’in kızı eşi adına yaptırmıştır. Emir Sultan Camii ve Külliyesinin yapımı 14. yy. da tamamlanmış ve etkin şekilde kullanılmaktadır. Eski zamanlarda düğün ve sünnetlerden önce dua etme gibi gelenekler bulunsa da günümüzde bu geleneklere çok sık rastlanmamaktadır.
5- Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi
1855 yılında Bursa depreminde türbe yıkılmış ve Sultan Abdülaziz de 1863 yılında Tophane giriş parkı yakınlarına karşılıklı olarak bu iki türbeyi yaptırmıştır.
6- Hanlar Bölgesi
Bursa tarihi ve ekonomisi ile oldukça bilinen bir şehir olduğu içi geçmiş zamanlarda da ticari hayatın süregeldiğinin en önemli kanıtlarından biridir. İpek yolu ticaretinde önemli etkenlerden olan ipeğin başkenti Bursa olduğu için ticaretteki önemi çok önemlidir. Günümüzde hanlar bölgesinde konaklamadan ziyade esnafın özellikle tekstil ürünlerini sattığı yerler haline geldiği gözlemlenmektedir.
7- Irgandı Köprüsü
Bursa’yı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken önemli mekanlardan biri de Irgandı Köprüsüdür. Büyük Bursa depremine şahitlik etmiş ve Kurtuluş savaşında da bombalanmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmiştir.
8. Tophane Saat Kulesi
Tophane parkında bulunan Tophane Saat Kulesi 6 katlı ve 65 metre uzunluğunda olan büyük bir yapıya sahiptir.
9- Bursa Kalesi, Hisar Kapısı ve Şehir Surları
Şehrin ayakta kalan en eski yapılarından biri olan Bursa kalesinin ilk sakinleri Bithynia Krallığıdır. M.Ö 1.yy kadar gittiği söylenmektedir.
Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler
- Cumalıkızık
- Mudanya
- Trilye
- Gölyazı
- İznik
- Teleferik
- Sukay Park
- Saitabat Köyü
- Su Uçtu Şelalesi Tabiat Parkı
- İnkaya Tarihi Çınar
- Uludağ Milli Parkı
Bursa Nerede?
Bursa şehri Marmara bölgesinin güneyinde yer almaktadır.
İstanbul Bursa arası 149 kilometre ve yaklaşık 2 saat 5 dakika,
Yalova Bursa arası 68 kilometre ve yaklaşık 1 saat 5 dakika,
Kocaeli Bursa arası 132 kilometre ve yaklaşık 1 saat 44 dakika,
Bilecik Bursa arası 96 kilometre ve yaklaşık 1 saat 37 dakika,
Balıkesir Bursa arası 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 3 dakika.